Pontosztás: Leeds United – Tottenham (3-1)

A Spurs igen halvány BL-reményei is elúsztak a leedsi vereséggel, s a zakó akkor is megérdemelt, ha Harry Kane lesgóljánál és kapufájánál sem volt szerencséje.

Lloris: Panasz megint nem érhette a francia csapatkapitányt, sőt. Ha ő nincs, meglehet, súlyosabb a vereség: mindjárt a meccs elején védte Patrick Bamford lövését, aztán Reguilón (ön)gólba tartó labdáját is kipszkálta nagy bravúrral a gólvonal elől (pechjére azonban Stuart Dallas elé pattant), majd hárította Jack Harrison, Mateusz Klich és Dallas próbálkozását is. A góloknál kiszolgáltatott helyzetben volt. (8)

Aurier: Mindent megmutatott abból ezen a meccsen, ami Serge Aurier. Az első hazai gól előtt mellőle adott be játszi könnyedséggel Jack Harrison (később is simán kapura lőtt mellőle); szinte Csikar-szögből eresztett meg egy nagy lövést azután, hogy remekül játszotta magát tisztára, két perccel ezt követően meg odafejelte a labdát a Leedsnek a saját tizenhatosa előtt; teljesítménye koronájaként pedig skorpiórúgással akart menteni a saját büntetőterületén belül. Szívbeteg trénereknek nem ajánljuk az elefántcsontpartit jobbhátvédben. (4)

Alderweireld: Háromszor tudott tisztázni, kétszer pedig blokkolni a meccsen, ez sem volt azonban elég ahhoz, hogy megakadályozza a Leeds győzelmét. Még mindig megbízhatóbb hátul, mint partnere, de újra csak kiderült, fontos lenne a Spursnek egy klasszis belső védőt szereznie a nyáron, különben lesznek még nehéz napjai. Alderweireld, Dier, Sánchez, Rodon, Tanganga – létszámban megvan a csapat hátul, minőségben kevésbé. (4,5)

Dier: Az viszont megint csak kiderült, nem Eric Dier lesz az a klasszis belső védő, aki egy szinttel megemeli a Spurs védőjátékát, az igazat megvallva nagyon messze van attól, hogy top 6-os klubba valónak ítéljük. A második leedsi gól előtt ő fejelte rossz helyre a labdát, abból az akcióból tudták aztán a hazaiak megjátszani Patrick Bamfordot, akiről naná, hogy lemaradt a Spurs angol válogatott (…) védője. Egy kiváló trénerrel nyilván ő is használhatóbb lenne, de hol az a tréner? (4)

Reguilón: Az ő játéka is erősen visszaesett, de erről néhányszor már említést tettünk. Túl sokat hibázik hátul, elöl lehetne precízebb a passzjátéka, segíthetné hatékonyabban a támadásokat (egy beadása volt az egész meccsen), de hogy mennyire nem összeszedett a futballja, arról tökéletesen árulkodott az első hazai gól előtti mozdulata, amellyel kis híján a saját kapuját vette be. A Real Madrid egy bizonyos összegért visszavásárolhatja a nyáron, de ha látta futballozni az utóbbi időben, aligha fogja. (4)

Höjbjerg: Labdaszerzésekben megint csak kitett magáért, Szon második félidei ígéretes lövésénél is a dán lopta el a labdát, de egy annyira sokat futó csapattal szemben, mint a Leeds, nincs könnyű dolga egy hatosnak. Igyekezett olykor a kapu elé is odaérni, a lelkesedése ezúttal sem hagyott tehát kívánnivalót maga után, a Spursön azonban nem mindig látszott az az elszántság, ami kellett volna ebben a kiélezett hajrában ahhoz, hogy eséllyel harcoljon Európáért. (5,5)

Lo Celso: Továbbra is az a legnagyobb gond vele, hogy a kulcspasszai nem igazán pontosak, pedig azon a poszton elkélne néhány pazar átadás. Szon elé jól odatette a labdát a dél-koreai második félidei, az oldalhálót etaláló lövése előtt, bár azért az nem volt egy különösebben nehéz szituáció. A futómennyiségével ezúttal sem volt gond, még többször kellene jó pozíciókban megérkeznie. (4,5)

Bale: Az ugye nyilvánvaló volt, hogy a Leeds szét akarja majd futni a Tottenhamet (ahogy minden más együttesével szemben is megpróbálja), így aztán a Spursben is sokat futó emberekre volt szükség, mármost azt, hogy Gareth Bale mindvégig tartja majd a lépést Ezgjan Alioskival, dőreség volt elvárni. A második Leeds-gól előtt nem is ment vissza a balbekkel, pórul is járt csapata. De hát ki lehet-e hagyni a kezdőből az előző fordulóban parádézó világklasszist? Nem, adta meg a választ Ryan Mason, meglehet, hiba volt. Úgy is, hogy ezen sorok írója kardoskodott leginkább Bale állandó szerepeltetése mellett, látni kell azonban, vannak meccsek, amelyek kivételek. Ettől még világklasszis ma is a walesi, akinek a Wolves ellen újra kezdenie kell, lehet, ezúttal nem kellett volna. (4)

Alli: Azzal a két villanással, amivel meccset lehet eldönteni, megint csak jelentkezett. Előbb Szon gólja előtt adott nagyon nagy labdát (még ha kis szerencsével is), majd Harry Kane lesnek ítélt gólja előtt tálalt pazarul a csatártárs elé. Ez Dele, aki képes bármikor megcsillantani zsenialitását, de az is Dele, aki aztán hosszú percekre eltűnik a mezőnyben. Így kell őt persze elfogadni, és belátni, az olykori briliáns húzásai még mindig rengeteget érnek. Jó lenne Ndombelével és Lo Celsóval együtt a pályán tudni valamikor, csak hát ez nem fér bele. (6)

Szon: Remekül fejezte be az akciót Alli kiváló tálalásában, volt még egy lövése is az oldalhálóba, ha a Spurs ismét nem jut be a BL-be – márpedig nem jut be – roppant csalódott lesz. Az európai futballvilág is az lehet, ha Szont és Kane-t is elveszíti a következő kiírásra, meglehet, a Konferencia-liga kiscsapatai örülhetnek majd, hogy két ekkora klasszis ellen szerepelhetnek. Már ha az összejön a Spursnek… (6)

Kane: Pechje volt a szabadrúgást követő kapufájánál, ahogy akkor is, amikor szabályosnak tűnő góltól fosztották meg, a vonalazás végére azonban kiderült, egy fél számmal kisebb cipőt kellett volna húznia. Ha 2–1 a Spursnek, nyilván másképp alakul a meccs, de túl sok „ha” volt már a Tottenham idei szezonjában. És meglehet, az utolsó négy fordulóra kitűzött 12 pont sem lett volna elegendő ahhoz, hogy a BL-be jusson, mégis, illett volna behúznia a maradék négy meccset. Még úgy is, hogy tapasztalt edző, valódi vezér híján nem lehet azért könnyű sorra szállítani a győzelmeket. (5,5)

CSERÉK:

Lamela egy helyzet elpuskázásával, Lucas Moura egy-egy megindulással jelentkezett a kettejüknek jutó mintegy 25 percben, Ndombele épp csak megmozgatta tagjait tíz perc alatt. (0)

P