Pontosztás: Newcastle – Arsenal (0-2)

A mostanában ismét kissé rapszodikusra formára forduló csapatnak pont az kellett, ami történt tegnap: egy többségében domináns, helyzeteket kialakítani képes támadójáték, emellé pedig egy végtelenül fontos clean sheet. A Villarreal elleni meccshez képest Arteta 8 helyen nyúlt bele a csapatba; amit indokolt is az ellenfél (az ilyen már biztosan nem kieső, így nyugodt csapatok játszottak már valaha minimálisan érdekfeszítő meccset?) és a közelgő nagy meccs, és többen is remek teljesítménnyel hálálták meg a bizalmat.

Ryan: Magabiztos performansz, mikor véletlenül átkószált a félpályán a Newcastle szépen gyűjtötte össze a szélről belőtt labdákat, és egy érdekesen hulló Saint-Maximin lövést is gyönyörűen tolt ki a léc alól. (7,5)

Bellerín: A Fulham elleni meccs után ismét a kezdőben találta magát a spanyol, és ez a meccs közel is állt a komfortzónájához: baromi magasra feltolva segíthetett a labdajáratásban (52 pontos passz, 96%-os hatékonysággal és még 2 kulcspassz is kiesett), miközben annyira tesztelve sem volt a Szarkák támadói által. (7)

Luiz: Ő is visszatért a csapatba, és a pályán töltött 53 perce alatt megmutatta, Arteta miért is tért hozzá vissza időről-időre mint az egyik legmegbízhatóbb katonája: egészen kiváló passzjátékkal vétette észre magát és magabiztosan nyerte a fejpárbajait. Újabb sérülése miatt még az sem kizárható, hogy utoljára láthattuk Arsenal mezben. (7,5)

Gabriel: Arteta kedvenc játéka idén a belső védő-keringő, ebből a brazil ismét győztesen jött ki – David Luizzal remekül érteti meg magát, és proaktív stílusa jóval hatékonyabb tud lenni mellette, mint mondjuk Holding esetében. Emellett konstans légi veszély, aligha lesz kihagyható csütörtökre. (7)

Xhaka: Egyre inkább megszokja a kényszerposztját, és a passzjátéka természetesen továbbra is kitűnő innen (pont, mint Arteta megérkezését követően), de most szerencséje volt, hogy korai sárgáját követően Dean (!) megkönyörült rajta. Az ő szinte hézagmentes illeszkedése szépen mutatja meg az Arteta-csapat esszenciáját, ami egyszerre előny és hátrány is: a letisztázott szerepek miatt kis túlzással szinte cserélgethetők a játékosok, ugyanakkor az edzőpályán begyakoroltaknál lényegesen többet sem tudnak hozzátenni az adott meccshez. (7)

Elneny: 66. Ágyús bajnokiján végre meglőtte az első gólját is (majd egy fejessel kis híján a másodikat is!), emellett pedig hozta amit tud: végtelenül megbízható és kockázatkerülő passzok, stabil védekezés; egy évi 10-15 meccsre az ember keresve sem találna jobb kiegészítő darabkát. (7,5)

Ceballos: A csütörtöki kiállítása után nem került ki a csapatból, és ezt – tőle nem megszokott módon – egy kiegyensúlyozott teljesítménnyel honorálta: már-már szokása szerint sokat kimozogva a baloldalra kereste Martinelli és Ödegaard jelenlétét, előkészített 2 lövést, és frusztráló labdaeladásai is alig voltak. (7)

Willian: Sajnos továbbra is végtelenül szürke a mezőnyben és képtelen akár csak egyszer is kockázatot vállalni, a pontrúgásain kívül mást aligha ad hozzá a játékunkhoz. (6)

Ödegaard: Élesebbnek tűnt mint a hét közben, és ha nála ez így van, az csak jót jelenthet: a támadóharmad nagyrészét bejátszva a játékot hol felpörgetve, hol lelassítva most is sokat tett hozzá a támadójátékhoz, és egy tökéletes passzal Martinelli asszisztját is előkészítette a 2. gól előtt. (7,5)

Martinelli: Az idei borzasztó szezonból az egyik pozitívum, hogy szinte minden meccsre jut egy remekül teljesítő fiatal, most Martinelli volt az. Agresszív, kezdeményező játékstílusával pokollá tette Jacob Murphy életét és folyamatosan lőtte be laposan/félmagasan a beadásokat, amik közül az egyik aztán góllá is érett – megmutatta, hogy még gyakrabban van helye a kezdőben, és Arteta a meccs után külön kiemelte milyen remekül tud együttműködni egy klasszikus kilencessel szélről indulva. (8)

Aubameyang: Az elején kicsit rozsdásan kezdett, és Elneny gólja előtt csúnyán elnézte a beadást, illetve a Giroud-t idéző pörgetése sem vált be; de végül megérkezett a meccsbe és szerzett egy gyönyörű gólt egyik kedvenc ellenfele ellen, nagyon fontos lenne az ő jó formája a Villarreal ellen, és ez egy biztató teljesítmény volt a gabonitól. (7,5)

CSERÉK

Chambers: Nagyon jól szállt be Luiz helyett, jobb lábbal talán ő az egyetlen aki tudja ugyanazt hozni mint a brazil, és közben védekezésben is magabiztos volt. (7)

Pépé: 12 perc alatt aligha tudta érdemben befolyásolni a meccset. (-)

Partey: Ő is pihent, csütörtökön a legjobbját kell hoznia. (-)

Arteta: Semmi különösebbet nem húzott a tegnapira, de pont ez a rotáció kellett a csapatnak; és a kiéhezett Martinelli Newcastle-re engedése épp elégnek bizonyult. (7)

P