Vezéráldozat a sikerért?

Fontos mérkőzésen van túl a Manchester United, amely mégis sokkal inkább a jövője, mint a jelene miatt él meg izgalmasabb időket. Az Európa-liga siker ezúttal nem szükséges a Bajnokok Ligája szerepléshez, a Premier League idei szezonjában pedig ismételten nem veszélyezteti a csapatot a bajnoki győzelemért való versenyfutás, még akkor sem, ha a 2020-21-es szezon mindenképpen jobbnak minősíthető, mint az azt megelőző. A Manchester United következő évei tehát a nyári piacon dőlnek el. Az viszont igazán szükségszerűen megvizsgálandó, hogy a sakktáblán való különböző lépések egymásra is milyen hatást gyakorolnak majd. A keretben egyértelmű lyukak vannak, de bizonyos transzferek, szerződéshosszabbítások és elengedések egymástól szívják majd el a prioritásokat amint kinyílik az átigazolási ablak.

Változások a klubvezetésben

A helyzetet még inkább árnyalja, hogy a Szuperliga fiaskót követően Ed Woodward benyújtotta lemondását, akinek így ez lesz az utolsó nyara, amikor gondoskodhat a nagy bizniszekről a játékospiacon, és talán ez őt magát is arra sarkallhatja, hogy egy utolsó nagy dobással mutassa meg, hogy nem véletlen ült ebben a pozícióban hosszú éveken át. Habár egyes információk szerint Woodward talán már a nyáron távozik majd, amely önmagában írhatja át az elvárásokat Manchesterben. Ugyanakkor David Ornstein szerint Matt Judge és John Murtough mellett így akár Darren Fletcher is nagyobb szerephez juthat már a következő időszakban is.

A koronavírus hatása

Mindezek mellett kár lenne elmenni amellett, hogy a vörös ördögöket is keményen érintette a Covid-19 időszak. A meccsnapi bevételek 94%-kal csökkentek. A klub adóssága 16%-kal 455,5 millió fontra emelkedett. A műsorszolgáltatásai bevételek javították a deficites állapotot, de még így is 60 millió font kölcsön lehívását kezdeményezte a klub, amivel normalizálja helyzetét a kialakult pandémiában. Ez pedig nem csupán a Manchester United életét, hanem a teljes piaci játékosárak mozgását is befolyásolta. A CIES futballkutató már 2020 nyarán a játékosok árának eséséről értekezett. A negatív spirál normalizálódhatott volna, de mivel a szurkolók nem tudtak visszatérni, így komoly pénzektől estek el továbbra is a klubok, amely így már 1,5 szezon óta kitart a labdarúgásban. A piacon hiába mutatkozik minden korábbinál nagyobb lehetőség olyan játékosok mozdítására, mint Neymar, Kylian Mbappé, Erling Haaland, Jadon Sancho vagy Harry Kane. Az eredetihez elképzelt árak viszont jó eséllyel csak töredékéért lenne bevállalható a legtöbb klub számára. 2021 nyarán és az EB teljesítmények mellett még így is ingadozhatnak az árak. Ugyanakkor mind a két oldalról döntési helyzetekbe kényszerülnek majd a klubok, hiszen a bevétel is fontossá válik a portékát értékesítők számára, és azok is nyerhetnek, akik most olcsóbban jutnak nagyobb, akár 10 éven át tartó értékhez is. A mostani olcsóbb igazolás egyfajta befektetést is jelent egyben.

Indul a játszma a sakktáblán

A Manchester Unitednál pedig nagyon készülnek már a nyárra. Szó van egy támadó leigazolásáról, ahogyan szóba kerül egy jobbszélső, egy középhátvéd, sőt, még egy második számú jobbhátvéd leigazolásának lehetősége. Azt azonban látni kell, hogy mindegyik húzás biztosan nem fog elférni a koronavírussal terhelt zsákban. De az még hagyján, hiszen a meglévő keret kiárusítása, az esetleges szerződéshosszabbítások mellett a jelenlegi keret átformálása és leeresztése is szerepel a tervek között.

Mindenesetre Phil Jones szerződéshosszabbítása után Eric Bailly 2024-ig kitolt szerződése emelte a szurkolók vérnyomását, és egyben jelezte azt is, hogy könnyedén előfordulhat, hogy nem a középhátvédek piacán fog keresgélni a Manchester United. Ha valamire fogadni kellene jelen pillanatban, akkor valószínűleg Harry Kane és Jadon Sancho vonalon fog eldőlni, hogy melyik játékos lesz az első számú célpont a nyáron. Természetesen, ha az egyik jön, akkor a másik biztosan nem. Harry Kane esetleges érkezésével komoly súly nehezedne Mason Greenwoodra, akinek be kellene töltenie a jobboldalt, mindezek mellett pedig komolyan megkérdőjeleződné Martial helyét egy esetleges Marcus Rashford-Kane-Greenwood felállás. Solskjaer egészen bizonyosan ragaszkodni fog a 4231-es felálláshoz, így a mérlegelés azon is múlhat, hogy a Rashford, Bruno Fernandes, Greenwood, Kane vagy a Rashford, Bruno Fernandes, Sancho, Martial négyes mutat szebben egy esetlegesen elképzelt kezdőben. A magam részéről mindenképpen az utóbbira szavaznék, mert a Sanchoban rejlő hosszabb távú potenciál magasabb, továbbá a Sancho-Greenwood rotáció utóbbi teljesítményét is feljavíthatná, ahogy láttuk Shaw és Telles esetében is. Harry Kane érkezése esetében Edinson Cavani távozása pedig egyértelmű lenne, viszont utóbbi esetében könnyedén ráhúzhatná még egy évet, ami pedig Martial számára tenne jót. Ez az ötös már remek kohéziót alkothatna egy újjászülető Manchester United támadósorában. Szerényen írjuk fel azért még a sorba Amad Diallo nevét is.

Lesz vezéráldozat?

Egy sorral hátrébb Donny van de Beek helyzete még így is aggasztó fog maradni. A holland egyáltalán nem illik a Manchester United 4231-es rendszerébe, hiszen még a kétfős középpályán is előtte van Paul Pogba, ha támadó szellemű játékos kerül be a rendszerbe. A tízes poszton maga Bruno Fernandes ragyog, a 433 pedig nem létezik Manchesterben. Ennek a helyzetnek a feloldása jelenleg megoldatlan rejtélynek látszik. Donny Pogba esetleges távozásával kerülhetne jóval több játékba. Ebben Solskjaer aligha gondolkodhat, viszont a Pogbából esetlegesen befolyt pénzből is szinte bizonyosan a támadósor erősítése fogalmazódna meg a gondolatokban. Jövőre viszont Pogbát már nem lehet majd feltolni árnyékékbe vagy éppen a balszélre, ha az említett lyukakat sikerül betömni. Ezzel a Fred, Pogba középpálya állandósulhatna, ami azért azokat a hasonló kérdőjeleket felveti majd, ami a stabil védekezéssel fog szoros kapcsolatban állni. Éppen ezért Pogba eladása még mindig stratégiai lépésként, és vezéráldozatként lehetne tekinthető. A Pogba-dilemma ugyanúgy nem változott meg, csak kicsit átalakult idénre. A csapat a középpályára ebben a rendszerben már nem tud több embert igazolni, hiszen jelenleg is öt (!) játékos áll rendelkezésre két posztra. Pogba tartós hátrébb kerülésével pedig kiéleződne ez a helyzet. A United persze még dönthet Donny van de Beek „dimariázásán” is, és egy szezont követően túladhat a holland játékoson. Ez egyáltalán nem is tűnne meglepőnek Solskjaer döntései alapján, akinek nagyon úgy tűnik, hogy teljesen szabadkeze van a padon. Donny pedig gyakorlatilag nem játszik

A törékeny modell

Manchesterben most már úgy kell sáfárkodni, hogy nem nagyon van idő további várakozásra. Egy esetleges visszaesés vagy stagnálás már mindenképpen kudarcnak minősülne egy komoly név érkezését követően. Nagyon úgy tűnik, hogy Solskjaer a támadósor erősítése oltárán áldozza be a futót, és abban bízik, hogy a Harry Maguire, Victor Lindelöf, Eric Bailly, Phil Jones négyes egy-két ifjú kiegészítővel megoldja a problémát. Manchesterben viszont még nem derült ki, hogy a norvég szakember képes lesz-e alkalmazkodni a váratlan helyzetekhez, és van-e megoldása arra, ha mondjuk Jones nem bírja sérülések esetén a védelmet és kénytelenül is két védekező középpályást kell felpakolni, amivel Pogba akár tartósan is a padra szorulhat. Ebben a helyzetben nemhogy van de Beek, de még a francia játéklehetősége is könnyen meginogna. És felméri-e Solskjaer, hogy Bruno Fernandes esetleges kiesését követően akár játékrendszert, akár új játékmestert kell keresni, hogy a merev 4231 tarthatóvá váljon?

A klubnak ennek mentén kell gondolkodnia az igazolásokban, és a keretben kialakult egészségtelen (kevés minőségi középhátvéd, sok középpályás, hiányzó klasszis támadó) egyensúlyt felmérve kell helyesen döntenie. Ennek mentén a leglogikusabb lépés egy kiemelkedő középhátvéd és egy jobbszélső leigazolása lenne, akár Pogba eladásának árán is. Ezzel két fontos pozíció hosszútávú megerősítése mellett sikerülne realizálni a középpálya létszámát, amelyet egy évet követően úgyis kötelező lesz korrigálni, hiszen Nemanja Matics távozása mindenképpen egy hasonlóan erős upgradelési igényt fog majd generálni.

A Solskjaer-projekt jelenleg tehát ott áll, hogy nincsen újabb két szezonja arra, hogy felmutasson valamicskét, arra pedig végképp nem, hogy a 2020-21-ben elért eredményeknél rosszabbul szerepeljen. A Maguire, Pogba, Fred, Bruno Fernandes gerincnek biztosan a következő két-három év lesz a legmeghatározóbb, amikor még remek mag építhető köréjük ezekre az évekre. Most már csak el kell dönteni, hogy miként tartható fent, és kikkel érhető el a tökéletes manőver. 2021-22 vízválasztó szezonnak bizonyulhat az Old Traffordon.

P