Pontosztás: Crystal Palace – Chelsea (1-4)

A múlt szombati fiaskó után búfelejtő üzemmódba kapcsolt a csapat és a szembe jövő városi riválison töltötte ki dühét. Ahogy a West Brom ellen két meccsen kapott nyolc gól mérhetetlenül ciki, úgy a Crystal Palace-nak hintett kétszer négy viszont szépen mutat majd az év végi bizonyítványban, pláne annak tudatában, hogy sokkal nagyobb mészárlás is lehetett volna a Selhurst Parkban. A támadószekció tagjai végre sziporkáztak, a sok szépségdíjas megmozdulás miatt pedig a féltucat kihagyott/elszórakozott ziccer miatt sincs harag. A múlt heti lehúzás után most csak úgy röpködnek a magas pontértékek.

 Mendy (-): Nagyon más lapokat osztottak a két kapusnak erre a meccsre. Míg Guaita majd’ megszakadt, hogy fél tucat alatt tartsa a vendégcsapatot, Mendy gyakorlatilag végig dologtalanul tengődhetett. Mindössze egyszer próbálkoztak a hazaiak, abból Benteke gólt fejelt, vagyis a hozzáadott érték elmaradt.

Azpilicueta (6,5): A Crystal Palace szórványos támadási kísérletei miatt nem volt nagy nyomás a védelmen. Az elnyűhetetlen csapatkapitány különösebb extra nélkül játszhatta így végig a találkozót, miközben hibára se kényszeritették.

Zouma (8): Már a West Bromwich ellen is közel járt a gólhoz, ezúttal viszont nem volt kegyelem. Tanári labdát kapott Mounttól, persze a befejezés is elsőrangúra sikeredett, a duplázástól pedig van Aanholt fosztotta meg. Már 5 találatnál jár a bajnokságban (ebből 3 az angol passza után született, vagyis működik a kémia). Hátul is volt dolga Zoumának, 21(!) fejpárbajt kellett megvívnia (ebből „csak” tízet sikerrel), de tisztázásaival és labdaszerzéseivel is sokat tett azért, hogy Mendynek semmi dolga se legyen.

Rüdiger (7,5): Sokat volt játékban és alapvetően jól végezte dolgát. Bőszen szedte el a labdákat a hazaiaktól, fejpárbajait is szépen nyeregette (4/5), megvoltak a tisztázásai és a szerelései is, vagyis a Selhurst Parkban sem volt kellemes ellenfél.

Hudson-Odoi (8): Először játszott a válogatott szünet óta és szó se róla, jól tért vissza. Remekül meg tudta futni az üres területeket, jó labdákkal szolgálta ki társait (főleg az elején), tőle jött a gólpassz Havertznek is. Összesen 6 helyzet kialakításában vállalt szerepet, de persze a Palace megindulásainak elfojtásában is remekelt, 9 labdát is megkaparintott.

Jorginho (6,5): A múltheti gyalázatos teljesítmény szerencsére egyszeri kisiklásnak tűnik, Sevillában és a Palace ellen is hozta, amit tud. Jól passzolt, hosszú labdái is pontosak voltak, még egy gólhelyzetet eredményező átadást is villantott. A védekezésből is kivette a részét, szóval kezd helyreállni a béke és a rend.

Kovacic (8): Talán a legjobb volt a csapatból a West Bromwich ellen és most is kitett magáért. A középpálya motorja volt, nem nagyon tudták a hazaiak átjátszani (7 labdaszerzés, 5/6 megnyert párharc), miközben a támadójátékot is nagyszerűen támogatta. Övé volt a legtöbb sikeres átadás (108), minden hosszú labdája pontos volt (11/11), no meg persze adott 3 kulcspasszt is.

Chilwell (7): Nagyot játszott kedden, szóval várható volt, hogy marad a kezdőben. Bátran ment előre ezúttal is, a harmadik gól előtti szabadrúgást is az ő felrúgásáért kapta a csapat. A második félidő elején ígéretes helyzetből próbálkozhatott, de a szép lövőcsel után pontatlan lett a befejezés. Összesen 10 párharcot vesztett viszont, a levegőben is rendre megverték, Benteke fejesét is dermedten szemlélte.

Mount (8): Aktívan és jól játszott. Lövéseivel a teljes termékpalettát felvonultatta: volt bravúrral védett, blokkolt, meg nagyon fölé is. Tőle jött a beívelés Zouma fejére a harmadik találatnál, de jó labdából jutott a társaknak is, összesen 5 kulcspasszal zárt. Nem róla szólt ez a meccs, de azért érződött, hogy fontos láncszeme a csapatnak.

Havertz (9): Kétség kívül az eddigi legjobb meccse volt idén – persze nem is volt magasan a léc. Végre megmutatta, miért is sztárolták annyira, mert az első félidőben tényleg lehozta a csillagokat. Élvezte a focit, jól mozgott és voltak olyan labdalevételei, amiknek ugyanúgy ott a helyük az összefoglalóban, mint a góloknak. Vezetést ért, ahogy szépen és okosan a hosszúba tekert, majd nagy passzt adott utána Pulisicnek, vagyis kulcsszerepet vállalt abban, hogy 10 perc alatt eldőltek a fontos dolgok. Persze később se állt le, simán zárhatott volna mesterhármassal is, ha egy picit élesebb, no de ne legyünk telhetetlenek.

Pulisic (9): Végre kezd formába lendülni a Chelsea tízese, az előző fordulóban megtörte kínosan hosszú gólcsendjét, most pedig duplázni tudott, így már 4 meccsen 4 találatnál jár a Crystal Palace ellen. Már Havertz gólja előtt is beköszönhetett volna, de ott Fortuna még kisegítette a piros-kékeket. Első találatát úgy bombázta be a léc alá, mint aki duzzad az önbizalomtól, a legvégén pedig testi épségét sem kímélve robbant be James labdájára. Kivette a részét az összjátékokból is, 4 kulcspasszt is kiosztott a társaknak. Remélhetőleg kitart még egy ideig a lendülete, fontos meccsek jönnek, szükség lesz rá.

 

Cserék:

Kante (6): Sérülésből tért vissza, félórát kapott. Még nem volt az igazi, olykor csak kereste a helyét, a kapott gólnál sem állt a helyzet magaslatán. Voltak persze szép dolgai is, a labdákat rendre jól játszotta meg.

James (6,5): Szűk negyedórára állt be és kifejezetten jó cserének bizonyult. Nem volt rontott passza, szépen segítette a támadásokat, a negyedik gól is az ő keresztbe lőtt labdája után született.

Ziyech (-): Pár perc jutott neki, de így is majdnem lövetett egyet Havertz-cel. A passzhatékonysággal ezúttal nem volt gond, kár, hogy ennyire a végén jött csak be.

P