fbpx

Pontosztás: Southampton – Chelsea (1-1)

Nem sikerült túl fényesre a BL nyolcaddöntő főprábája, igaz, az Atlético még rosszabbul járt, ők megégtek otthon a Levante ellen. Ami a Chelsea-t illeti, be kellett érni az egy ponttal Southamptonban. Hiába támadtak többet a Kékek, hiába volt több és komolyabb helyzetük, a győzelem azért túlzás lett volna, ahhoz túl sok volt a gyenge teljesítmény elől. Ez már a harmadik nyeretlen bajnoki volt a Szentek ellen, ami kezd kínosan hosszú lenni, csakúgy, mint Tuchel meccs utáni kirohanása.

Mendy (5): Visszakapta a helyét a kapuban, de nem tudott meggyőző teljesítménnyel előrukkolni. A gólnál eldőlt a lövőcselre, így semmilyen ellenállást nem tanúsított, miközben Minamino a kapujába gurított, valamint Vestergaard kapufán csattanó fejesét is dermedten figyelte. Lábbal legalább jó volt, nem jött zavarba akkor sem, amikor nagyon intenzív volt a Szentek letámadása.

Azpilicueta (7): Remek védőmunkát láthattunk a csapatkapitánytól. Hét labdát is összeszedett, háromszor szerelt, sokat volt játékban, kevés hibával passzolt. Egy ízben elől is próbált bonyodalmat okozni, de a lecsorgó labdát nem tudta McCarthy mellett kapuba kotorni, ráadásul lesen is állt.

Zouma (5): Másfél hónap után játszott ismét a bajnokságban, de visszatérése nem sikerült jól. A kapott gólnál teljesen vakon volt, Minamino helyett Rüdigert követte, többhektárnyi birtokot hagyva maga mögött őrizetlenül. Próbálkozott azért hibája jóvátételével, saját kapuja előtt később már jól takarított, illetve volt egy ígéretes fejese is Alonso szabadrúgása után.

Rüdiger (7,5): Nem volt vesztett párharca, földön és levegőben is lenyomott mindenkit. Kicsiben és nagyban is jól passzolt, még a Southampton kapujára is próbált veszélyt hozni.

James (7): Igyekezett támogatni a támadásépítéseket, több jó passza volt az ellenfél térfelén, mint sajátján. Megnyerhette volna a meccset a végén, de a Mounttól kapott kiváló labdát csúnyán fölé lőtte kapásból. Persze védőmunkáját sem hanyagolta el, nyolc labdát szerzett, emellett volt egy-egy szerelése és tisztázása is.

Kante (8): Először kezdett Tuchel alatt a bajnokságban, s azok után, hogy eddig csereként rendre szenvedett, most kifejezetten jól meccselt. Rengeteget melózott, mindenhol felbukkant, egymás után akasztotta meg a hazaiak támadási kísérleteit. Tizenöt párharcából tizenkettőt megnyert, volt tizenhárom szerzett labdája, továbbá ő szerelt a legtöbbször (háromszor). Jó volt látni, hogy visszatért.

Kovacic (7): Francia társánál egy fokkal szerényebben, de ő is kitett magáért. Nyolc párharcából hetet sikerrel vívott meg, valamint összeszedett kilenc labdát. Tértölelő indításai többnyire jól sikerültek, kiosztott egy kulcspasszt is, szóval nem lehetett rá nagyon panasz.

Alonso (6,5): Megadhatta volna a meccs alaphangját, de a Jamestől kapott ígéretes labdát kapásból ellőtte keresztbe. Később is sokat ólálkodott elől, próbálta balról megbontani a Southampton védekezését több-kevesebb sikerrel. A kapuközeli szabadrúgásokat rábízták a társak, az egyiket a sorfalba lőtte, a másikból viszont Zouma fejére helyezett egy ígéretes labdát. Négy szerzett labdája ellenére védekezésben nem volt most meggyőző, sok párharcot veszített, szerelési kísérletei se nagyon sikerültek.

Mount (8): Régi álmom vált valóra azzal, hogy végre ő lőtte a büntetőt, a korábbi tizenegyespárbajokban ugyanis rendre magabiztos volt. Nem okozott csalódást most sem: kiharcolta, majd higgadtan kilőtte a balalsót. Sokat vállalt, bátran tört be (az egyikből harcolta ki a büntetőt is), rajta kívül nem nagyon jött senkitől váratlan húzás. Kiosztott két kulcspasszt, cselei bejöttek, egyértelműen ő volt elől a fény az éjszakában.

Werner (4): Hiába törte meg a Newcastle ellen kínosan hosszú bajnoki gólcsendjét, nem tudott erőt meríteni hétfői produkciójából. Többnyire rossz megoldásokat választott: párharcai zömét bukta, cselei nem jöttek be, beadásai nem voltak jók. Helyzetbe se nagyon került, egyetlen lövése kívülről érte az oldalhálót.

Abraham (4): Újabb gyenge teljesítmény a támadótól, aki hétfői lesérülése után kezdett ugyan, de a második félidőre már nem futott ki. Észrevétlen volt, alig találkozott a labdával, gyatra műeséséért pedig örülhet, hogy nem kapott sárgát.

Cserék:

Hudson-Odoi (5): A második félidőre állt be, de negyedórával a vége előtt lekapta edzője, vagyis újra átélhette azt a walk of shame-et, amit 2018-ban (Sarrinál a 43. és 85. perc között jutott neki szerep egy Watford elleni bajnokin). Tuchel – aki korábban preferálta és méltatta őt – ráadásul ki is analizálta gyengeségeit a meccs utáni nyilatkozatában, amivel egyértelművé tette, hogy nem sérülés miatt hozta le az angolt. Pedig ennyire azért talán nem szállt be rosszul, de tény, hogy volt pár akció, ami rossz döntései (les, pontatlan beadás) miatt halt el.

Ziyech (4,5): Negyedóra alatt mindössze öt passzkísérlet még akkor is nagyon szerény tőle, ha a három pontosból az egyik kifejezetten ígéretesre sikeredett. Southamptonban sem váltotta meg tehát a világot a marokkói, igaz, Tuchel játékrendszerébe láthatóan nehezen illeszthető bele. Hiányoznak a váratlan, kreatív megoldásai, amikből egyre kevesebbet mutat.

Jorginho (5): Hiába játszott jól az utóbbi hetekben, talán nem sértődik meg azon, hogy Kante remeklése bőven kárpótolt minket hiányáért. Negyedórára azért csak beállt a francia mellé, de nem tudta felvenni a meccs ritmusát.

P