fbpx

A Chelsea és az edzők: rövidtáv, feszültség és szomorú vég

Frank Lampard menesztése kapcsán újabban felvetődött a Chelsea és a klub edzőinek a viszonya, a feléjük élő véges türelem, valamint hogy mégis mekkora támogatást kap egy tréner a Kékek padján. Lassan két évtizede vette meg Roman Abramovics a csapatot, és bár kétségtelen, hogy hosszabb távon is európai gigásszá tudta tenni londoniakat, a 3. szezon megélése egy menedzser számára továbbra sem számít kevésbé raritásnak, mint a kétezres évek közepén.

Nehéz lenne azt mondani, hogy a Chelsea jelenlegi edzőpolitikája lényegesebben eltérne a világstandardtól (ami nyilván nem is tőle teljesen függetlenül alakult így), ám a vezetőség sikertelenség iránti intoleranciája úgy faragta a klub arculatát éveken át, hogy még a 2021-ben is külön polcon van kezelve az orosz milliárdos együttese szigor és türelmetlenség aspektusában. Ennek egyik oka a menesztett edzőkre költött fontmilliók mérlege lehet, melyben a Chelsea valóban nem hoz éppen gyenge számot. Ezen még csak súlyosbít az, hogy a csapat nem egyszer küzdött financiális akadályokkal a BL-bónusz kiesése vagy éppen a kimagasló keretfizetés miatt.

(forrás: PriceOfFootball)

Habár most hasonlóan mélyre süllyedt a Chelsea megítélése a közvélemény részéről, mint amilyenre eddig is gyakran (sőt, ez alkalommal még tán az átlagosnál lejjebb is került a vezetőség reputációja), 2013 után látványos változások álltak be a csapatnál e tekintetben. Éppen emiatt nehéz ugyanúgy kezelnünk 2013/14-es idény után történt edzőcseréket, mint az azelőttieket. Ugyan ma is előkerülnek olyan magyarázatok az edzők menesztése után, hogy Abramovics véges türelme megint elfogyott, és hogy rögtön mindent akart mindenki megint, ezekkel az okfejtésekkel egyre nehezebb pontosan indokolni a szerződésbontásokat. Ha a maguk kontextusában megnézzük, hogy miképp kerültek lapátra a Kékek mesterei az elmúlt évtizedben, kirajzolódik, hogy a fentebbi, idővel már-már toposszá vált indokok csak apróbb és egyre inkább fakuló komponensé zsugorodtak a nagy egészben.

A folytatáshoz BoxtoBox előfizetés szükséges.
Előfizető vagyok, bejelentkezem.
P