fbpx

Spurs: Kane-telen változtatni

Ha egy játékos nyakig benne van csapata góljainak 68 százalékában, mondhatni elég fontos elem. Harry Kane a Tottenhamben egyenesen a legfontosabb. Az idén a PL-ben 34 gólt jegyző Spursnek azt a 12 gólt és 11 asszisztot (23 találatot tehát) kellene valahogy pótolnia, amellyel az angol fenomén jelentkezett… De vajon lehet? Ha igen, hogyan?

Egy csatár nyilvánvalóan attól klasszis, hogy felülrúgja xG adatait, Harry Kane-nel sincs ez másként. Amíg azonban a 2017–2018-as, valamint a 2018–2019-es idényben úgy három-négy góllal szerzett többet annál, mint amennyit helyzetei minőségéből fakadóan feltételezhettünk volna, az előző szezonban majdnem nyolccal, idén kis híján tízzel termelt több gólt, mint amennyit az algoritmus alapján kellett volna neki. Ennyivel jobb befejezővé vált volna? Vagy ennyivel nőtt benne az addig is eléggé buzgó felelősségvállalás érzése, hogy az elmúlt évek távozó/száműzött gólfelelősei – Christian Eriksen és Dele Alli – hiányában még inkább meg kell ráznia magát? Elvállalni azt is, betalálni onnan is, amit és ahonnan túl nagy sansz amúgy nem mutatkozna a gólszerzésre? Esetleg a José Mourinho megalkotta mix, a „nagyok” ellen mélyebb védekezésből induló kontrajáték, a „kicsikkel” szembeni agresszívabb, nyomásgyakorlós támadófutball fekszik neki ennyire? Vagy egyszerűen csak az eddiginél is nagyobb klasszissá érett?

Valamennyi felvetésben találni igazságot, ám amíg az, hogy immár nem csak a befejezések mestere, hanem elképesztő játékintelligenciáról és kiszolgálókészségről árulkodva elő is készíti a gólokat, Kane-t még veszedelmesebb fenevaddá formálta, a Tottenhamet elég síkos pályára terelte. 

A Kane-evolúció azt jelentette ugyanis, az univerzális támadó esetleges elvesztésével a Spurs mindjárt a két legfontosabb emberéről mondhat le. A játékmester mellett a gólfelelősről is. Egy sérülés, dupla baj.

És amíg a Manchester City láthatóan elbírja Sergio Agüero és Kevin de Bruyne egyidejű hiányát, a Spurs képtelen megbirkózni a kihívással. Az eltelt másfél félidőben legalábbis nem tudott. Impotens támadójáték a Liverpool elleni rangadó második félidejében, tanácstalanság elöl a Brighton otthonában.

A folytatáshoz BoxtoBox előfizetés szükséges.
Előfizető vagyok, bejelentkezem.
P